Overpeinzingen uit de rechtspraktijk…..

Ik ken de naam van de app niet en dat zal vermoedelijk ook wel niet meer gaan gebeuren, want AH heeft alsnog afgezien van het plan. Eeuwig zonde, het idee is even simpel als briljant. Ik vermoed dat de naam van de app ‘Kledingmaatje’ was. Met een hamster die de instructies voorleest.

Ik zou heel graag degene die de app heeft bedacht, bevrijden van onder de steen waaronder hij of zij blijkbaar sinds begin 2018 heeft geleefd. Vanaf dat moment is namelijk de enorme hoeveelheid aandacht voor de AVG op gang gekomen en kon echt niemand meer ontkomen aan de verplichtingen die de verordening met zich bracht.

Voortschrijdende digitalisering; weet jij wat belangrijk is?

Op grond van de AVG zijn foto’s van personen bijzondere persoonsgegevens, aangezien je aan de hand van een foto onder meer geslacht en huidskleur/ras kunt vaststellen. Dat geldt voor pasfoto’s maar ook voor alle andere foto’s en dus zeker ook voor foto’s van mensen in strakke sportkleding of ondergoed.

Hoe kom je erbij om een database te willen vullen met foto’s van alle medewerkers van Albert Heijn in strakke sportkleding of ondergoed, in Nederland, in 2019? Dat er één dwaallicht is geweest die dit een goed idee vond, is al moeilijk te geloven maar dat er op de afdeling waar hij of zij werkt, of op de afdeling of bij het bedrijf waar ze dit idee verder mochten uitwerken niemand op het idee is gekomen dat dit helemaal niet kan, is verbijsterend.

Misschien is er wel een hele goede verklaring voor deze epische blunder van Albert Heijn. Ik zou hem graag horen. Vooralsnog lijkt het erop dat de AVG, privacy en privacybescherming nog steeds niet echt leven en belangrijk worden gevonden. Bijna twee jaar van bewustwording heeft nog niet tot veel resultaat geleid, blijkbaar. Dat is jammer want het is een thema dat met de voortschrijdende digitalisering alleen maar belangrijker wordt. Wat dat betreft mogen we Albert Heijn bedanken voor zijn overduidelijk voorbeeld van hoe het niet moet.

Op grond van de AVG zijn foto’s van personen bijzondere persoonsgegevens

Ik moet nu stoppen met schrijven, de politie staat voor de deur. Ik heb een wat pikante foto opgestuurd naar een toga atelier met het verzoek om aan de hand van de foto een goed passende toga voor me te maken. Het verzoek is blijkbaar niet in goede aarde gevallen.

Neem contact met ons op
Bekijk hoe we werken

Deel dit verhaal, kies je kanaal!