Ondernemerschap met de paplepel ingegoten

Twaalf jaar was hij, toen hij wekelijks met zijn vader in de bezorgbus stapte om Oss van brood te voorzien. Om 2.00 uur ging de wekker, om 6.00 uur waren ze weer thuis. Bennie van Zandvoort kreeg het ondernemerschap zo met de paplepel ingegoten. Dat smaakte naar meer.

Brood laden, lijsten controleren, zakken aan de deurknoppen hangen… En steeds snel de bus weer in. ‘Opschieten jongen!’ Maar ook helpen bij de inkoop, marges berekenen, zakendoen ‘op de pof’… Wie opgroeit in een ondernemersgezin, leert daar lessen voor het leven.

“Altijd klaarstaan voor je klant: dat is de belangrijkste les die ik toen heb geleerd. Maar ook dat het heel gewoon is om je handen uit de mouwen te steken. Zelfs al levert dat niet per se een dik belegde boterham op.”

Ploeteren

Na het VWO was de studiekeuze voor Bennie redelijk eenvoudig: rechten, en dan vooral om daarna de advocatuur in te gaan. Enerzijds vanwege zijn dienstverlenende instelling, anderzijds omdat hij –als zoon van een broodventer – stiekem de maatschappelijke ladder wel wilde beklimmen.

Die eerste jaren als stagiair was het behoorlijk ploeteren: stapels papieren, volle bureaus en lange dagen. Hard werken was Bennie wel gewend – dat was het probleem niet – maar het begon toch al snel te knagen.

“Het kantoor werkte volgens het traditionele businessmodel van de advocatuur, dat eigenlijk nog steeds de overhand heeft: uurtje factuurtje. Maar dat botst met mijn principes. Er is er namelijk maar één die profiteert van al die uren. En dat is niet de klant…”

‘Stand by’ staan

Een visie begon zich te ontwikkelen. En het ondernemerschap lonkte. Bennie begon zijn eigen advocatenkantoor, in Den Bosch. Dagelijks stapte hij in een spiksplinternieuwe Ford K – mét logo – op weg naar de klant. De advocaat komt naar u toe, dat was het idee.

Uit die tijd stamt ook het principe van ‘stand by’ staan, de voorloper van het huidige Juridisch Partner Abonnement.

“Ik geloof sterk in preventieve advocatuur. Oftewel: geschillen voorkómen in plaats van ze in de rechtszaal op te lossen. Dan is het belangrijk dat je klaar staat voor je klanten, en problemen onderkent en oplost vóórdat ze te groot worden.”

Old school versus new school

In de jaren die volgden, bond Bennie de strijd aan met de klassieke advocatuur. Zo min mogelijk uurtje factuurtje, was zijn devies. En zoveel mogelijk náást de ondernemer staan: niet om brandjes (en branden) te blussen, maar om samen verstandige keuzes te maken en zo conflicten voor te zijn.

Die nieuwe aanpak sloeg aan. Dankzij die preventieve aanpak en het Juridisch Partner Abonnement – maar ook de Juridische Scan – groeide het kantoor. Lith werd daarom verruild voor het Bergoss-kantoor in Oss. Een monumentaal pand, maar belangrijker nog: dichter bij de klanten.

“Ik ben graag onder ondernemers. Daarnaast wil ik snel kunnen schakelen. En aangezien veel van onze klanten uit Oss komen, zijn we naar dit schitterende pand verhuisd. Een jongensdroom? Een beetje wel ja: dit kantoor ádemt Oss en zijn rijke industriële leven. Dat heeft me altijd geïntrigeerd.”

bennie van zandvoort

Ondernemers helpen

Ondertussen blijft het onrustig in Bennies bovenkamer. Elk (juridisch) probleem ontstaat vanuit menselijk gedrag, zo ervaart hij keer op keer. Daar gaat hij zich dus in verdiepen. Hij volgt intensieve opleidingen tot Mediator en Executive Coach, en specialiseert zich in het coachen en begeleiden van (met name) ondernemers.

Maar de dagelijkse juridische problematiek gaat hij zeker niet uit de weg. Integendeel: de juridische dienstverlening blijft groeien, en ook de weg naar de rechtszaal weet hij met liefde te vinden.

“Een enkele keer is het gewoon nodig om er met gestrekt been in te gaan. Maar het liefste ben ik aan de voorkant bezig: ondernemers helpen om succesvol te zijn en te blijven. Waarom? Omdat ondernemen het mooiste is wat er is!”

Huisadvocaat van het Osse bedrijfsleven

Als huisadvocaat van het Osse bedrijfsleven zijn we nauw betrokken bij de belangen van de Osse ondernemers.
Zo zitten we in het bestuur van ondernemersvereniging TIBO en zijn we als business coach nauw betrokken bij Starters Succes Oss.

tibo-logo sso-logo

Onze abonnementen

De zekerheid van een vaste partner voor lage kosten

Onbeperkt eerste lijns advies
Eigen huisadvocaat / juridisch partner
Online HR portaal 24/7
Korting op uurtarief 

Meer info over onze abonnementen Lees verder