Gerdien Dekker

De inzet van een verborgen camera in een kleedruimte van een sauna deed veel stof opwaaien. Minder moeite lijken bedrijven te hebben met het plaatsen van verborgen camera’s als dat nodig is een werknemer op diefstal te betrappen. Het is dan nog maar de vraag of u het beeldbewijs mag gebruiken. In dit blog zet ik aan de hand van twee praktijkvoorbeelden uiteen dat beeldbewijs heel eenvoudig van tafel kan worden geveegd. Daarnaast heb ik in dit blog een checklist opgenomen, met daarin de punten waaraan u moet voldoen als u verborgen camera’s wilt inzetten.

Tip: probeer sommige punten vandaag al op te pakken, zodat u op het moment dat  verborgen camera’s daadwerkelijk nodig zijn, ook echt direct kunnen worden ingezet.

Twee praktijkvoorbeelden

Een filiaalmanager van een supermarkt merkt op dat de voorraad in zijn winkel lager is dan op basis van de voorraadlijsten het geval zou moeten zijn. Hij besluit verborgen camera’s op te hangen en betrapt vijf van zijn medewerkers op stelen. Dat cameratoezicht is onrechtmatig oordeelt het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

Een elektrotechnisch installatiebedrijf merkt dat er wel erg veel kasten uit haar magazijn verdwijnen. Na het plaatsen van verborgen camera’s blijkt dat één werknemer daarvoor verantwoordelijk is. Dat cameratoezicht is rechtmatig oordeelt de rechter.

Waarom in de ene situatie wordt geoordeeld dat verborgen camera’s wél mogen worden ingezet en in het andere geval niet, is op basis van de feiten niet te verklaren. In beide gevallen was van tevoren niet kenbaar gemaakt dat verborgen camera’s konden worden ingezet. In het ene geval leidt dat tot het oordeel dat het niet mag. In het andere geval gaat de rechter daaraan voorbij.

Juist om te voorkomen dat u net die ene rechter treft die het bewijs van tafel veegt, is het verstandig op voorhand de volgende checklist te doorlopen. U weet dan zeker dat u het filmmateriaal mag gebruiken.

Checklist inzet verborgen camera

Nu te nemen stappen

  • U heeft de werknemers er vooraf op gewezen dat verborgen camera’s in bepaalde situaties (diefstal of fraude) mogelijk zijn. Neem dus in uw personeelsreglement op dat (verborgen) camera’s kunnen worden ingezet;
  • U heeft instemming van de ondernemingsraad voor een regeling over de inzet van (verborgen) camera’s;
  • U heeft een data protection impact assessment (DPIA) Komt uit dit DPIA naar voren dat de beoogde inzet van (verborgen) camera’s een hoog privacyrisico oplevert? En lukt het u niet om maatregelen te vinden om dit risico te beperken? Dan moet u met de Autoriteit Persoonsgegevens overleggen voordat u met het cameratoezicht start. Dit wordt een voorafgaande raadpleging genoemd.

Zodra u daadwerkelijk verborgen camera’s wilt inzetten:

  • Het gebruik van de verborgen camera is tijdelijk (permanent heimelijk cameratoezicht is nooit toegestaan!);
  • Het is u – ondanks allerlei inspanningen – niet gelukt een eind te maken aan de diefstal of fraude;
  • De inbreuk op de privacy van de werknemers is zo klein mogelijk. Een camera op bijvoorbeeld het toilet of in de kleedruimte van een sauna gaat te ver, omdat mensen dan bloot in beeld kunnen komen.
  • U informeert de gefilmde werknemers achteraf over het gebruik van de verborgen camera.

Hulp nodig?

Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp, wilt u zelf een camera ophangen, maar weet u niet of u aan de eisen voldoet? Neemt u gerust contact met ons op 0412-649109.

Leest u vooral  ook mijn whitepaper: Stelen? Dat doen mijn medewerkers niet!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Bekijk hoe we werken

Deel dit verhaal, kies je kanaal!