Borgstellingskrediet

Het borgstellingskrediet, ook wel BMKB genoemd, is een kredietfaciliteit die in het leven is geroepen voor ondernemers met behoefte aan kapitaal en waaraan een bank geen reguliere financiering wil verstrekken. Onder bepaalde voorwaarden is de staat bereid om borg te staan zodat de bank de financiering wel verstrekt en de ondernemer kapitaal verwerft om te ondernemen.

Dit BMKB is bedoeld om de bank over de streep te trekken een financiering te verstrekken. Doordat de staat borg staat voor rente en aflossing, loopt de bank minder risico en is ze sneller bereid om een krediet te verstrekken. Het BMKB verkleint derhalve het risico van de bank.

Een populaire misvatting is dat het BMKB ook het risico voor de ondernemer verkleint, maar dat is niet zo. Als je als ondernemer de rente en de aflossing van het BMKB niet meer kunt betalen, zal de bank je opdracht geven om de borg van de staat in te roepen. De staat zal dan het gedeelte van de lening waarvoor zij borg staat betalen aan de bank. Let op, de borgstelling van de staat betreft nooit het gehele bedrag van de lening. Op dit moment bedraagt de borgstelling 90 % van 75 % van het uitgeleende bedrag.

Het restant van de lening en de rente blijf je verschuldigd aan de bank. Daarnaast dien je aan de staat het bedrag terug te betalen dat onder de borgstelling viel. De borgstelling door de staat betekent dus niet dat je het deel van de lening waarvoor de staat borg staat, niet hoeft terug te betalen. Dat moet je nog steeds, alleen dan niet aan de bank maar aan de staat.

Overigens is een vast onderdeel van de BMKB-regeling dat de bank gedurende vijf jaar na het inroepen van de borg van de staat jegens de staat verplicht blijft om al het nodige te doen om de volledige lening terug te betalen, derhalve inclusief het bedrag waarvoor de staat borg stond.

Kortom, denk goed na en overleg desnoods met een onafhankelijk financieel adviseur wanneer je behoefte hebt aan krediet en de BMKB-regeling je wel wat lijkt.

Hulp en advies nodig?

Heb je hulp nodig of behoefte aan meer informatie in deze corona crisis? Ons kantoor heeft diverse praktische blogs geschreven, oa. over de NOW-regeling. Inschrijven op onze nieuwsbrief kan hier. En onze laatste blogs lees je hier.

In deze tijd realiseren wij ons als geen ander dat elkaar helpen en ondersteunen waar het kan, heel erg belangrijk is. Ons team staat voor je klaar! Bellen kan via 0412-649109,, mailen kan naar ons algemene mailadres info@zandvoort-legal.nl of naar een advocaat van ons team. En via skype of videobellen kunnen we ook met je in gesprek. En wees niet bang dat we je meteen de tijd in rekening brengen! Wij wensen alle ondernemingen, organisaties en ZZPérs veel succes en creativiteit om door deze periode te komen. Samen zijn we sterk!

Bekijk hoe we werken

Deel dit verhaal, kies je kanaal!