elke lucius

‘Dat beloof ik’

24 augustus, werd ik beëdigd. Sinds ik de woorden ‘dat beloof ik’ heb uitgesproken, ga ik door het leven als advocaat. Een mijlpaal voor mij.

Maar hoe ziet een week van een advocaat er nu eigenlijk uit? Op zich niet veel anders dan toen ik jurist was, maar daar vertel ik jullie in dit blog graag meer over.

Laat ik beginnen bij het weekend. Een andere volgorde dan gewend. Als ik in het weekend op een feestje kom en nieuwe mensen ontmoet, wordt er regelmatig gevraagd wat voor werk ik doe. Op het moment dat ik zeg dat ik advocaat ben, is de eerste opmerking die vaak wordt gemaakt, ‘Oo dan sta je zeker grote criminelen bij’. Strafrecht behoort niet tot mijn praktijk, wel een aantal andere interessante rechtsgebieden.

Ruim 4,5 jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg met de specialisatie arbeidsrecht. Dit is een van de redenen dat ik naast het ondernemingsrecht en contractenrecht met veel plezier adviseer in het arbeidsrecht.

Vorige week had ik een kort geding procedure in Den Bosch over de ontruiming van een woonruimte vanwege een huurachterstand en begin deze week was ik in de rechtbank in Zwolle.

Procederen

De ene maand ben je zelden in de rechtbank en zo een paar keer in de maand. Procederen is slechts een klein onderdeel van mijn werk. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan voornamelijk uit adviseren, onderhandelen en overleggen. En niet te vergeten het verzorgen van een preventieve basis voor cliënten om geschillen te voorkomen.

Het verschil met de werkzaamheden als jurist is met name gelegen in het feit dat je als jurist niet alle procedures bij de rechtbank mag doen. Ik ontwikkel mijzelf verder tot advocaat door het volgen van de beroepsopleiding en overige cursussen. Naast de alledaagse werkzaamheden, besteed ik hieraan dan ook behoorlijk wat uren. Wat veelal in mijn vrije tijd is.

Inspireren

Door de continue wijzigingen in wetten en regelgeving, is het beroep van advocaat erg dynamisch. Dat is wat mijn werk zo interessant maakt. En als ik niet aan het werk ben, sport ik graag. Een andere manier om mezelf te ontwikkelen. Ik train voor obstacleruns. Tijdens deze runs probeer ik met anderen zo snel en zo goed mogelijk de finish te bereiken. Dit is ook wat mij met name aanspreekt in het werk als advocaat, samen met u, uw kwestie tot een goed einde te brengen. Omdat wij met juridische abonnementen werken en ervoor zorgen dat uw organisatie een preventieve stevige juridische basis krijgt, is er regelmatig contact. Er is dus zowel aandacht voor de juridische inhoud als een persoonlijk gesprek. Juist de combinatie van het juridisch inhoudelijke en het persoonlijk contact, het reilen en zeilen van een organisatie van zo dichtbij meemaken, is wat mij inspireert.

Benieuwd naar mijn werkzaamheden of juridische hulp nodig, schroom niet en neem contact op. Mijn mailadres is elucius@zandvoort-legal.nl en op kantoor kunt u me bereiken op 0412-649109