loe van erp

De meeste, zo niet alle, eigenaren/verhuurders van bedrijfsmatig onroerend goed verplichten hun huurders om het gehuurde te gebruiken in overeenstemming met het bestemmingsplan en verbieden daarmee strijdig gebruik. Toch loop je als verhuurder een risico als de huurder deze verplichting aan zijn laars lapt. In dit blog leg ik u uit hoe dit zit.

Bij de verhuur van bedrijfsruimte is het van belang dat de afgesproken bestemming van het gehuurde goed wordt opgenomen in de overeenkomst.

In strijd met bestemmingsplan

Wat is het geval? De gemeente kan bij gebruik van een onroerende zaak in strijd met het bestemmingsplan ervoor kiezen om de eigenaar/verhuurder aan te schrijven en hem dreigen met een dwangsom indien het strijdige gebruik niet wordt beëindigd.

De aangesproken verhuurder zal in eerste instantie geneigd zijn om te verwijzen naar de huurder, maar daarmee hoeft de gemeente geen genoegen te nemen. De eigenaar/verhuurder heeft een eigen verplichting ten opzichte van de gemeente om met het bestemmingsplan strijdig gebruik te voorkomen en de gemeente kan er daarom voor kiezen niet de huurder aan te schrijven maar wel de eigenaar/verhuurder.

Daarmee schuift de gemeente het probleem in feite door en is het aan de eigenaar/verhuurder om ervoor te zorgen dat de huurder zijn activiteiten in overeenstemming brengt met het bestemmingsplan. Als dat lukt, is er alsnog weinig aan de hand. Maar wat als de huurder weigert?

Wat als de huurder weigert?

De kort gedingrechter van de rechtbank Overijssel heeft recentelijk geoordeeld dat de verhuurder in dat geval ontruiming van het gehuurde kan vorderen. Ook als de huurder van mening is dat er geen strijd is met het bestemmingsplan, en voornemens is het oordeel van de gemeente aan te vechten, dan nog kun je als verhuurder met succes ontruiming vorderen.

Je hoeft als eigenaar/verhuurder namelijk niet het risico te lopen dat je dwangsommen verbeurt omdat de huurder in de periode dat hij zijn juridische strijd met de gemeente voert, het gehuurde in strijd met de bestemming blijft gebruiken.

Tot slot

Met het afwenden van de dwangsommen ben je dan echter wel je huurder kwijt en daarmee huurinkomsten. Deze huurinkomsten  zijn wellicht als schade te verhalen op de wanpresterende huurder maar dan moet die wel verhaal bieden.

Wilt u meer weten over de risico’s die u loopt als zakelijk verhuurder, neem dan contact met mij op, Loe van Erp, 0412-649109, lvanerp@zandvoort-legal.nl

Lees ook het whitepaper van mijn collega “Weet wat u verhuurt! En weet in welke omstandigheden u de huurovereenkomst kunt beëindigen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Bekijk hoe we werken

Deel dit verhaal, kies je kanaal!