Terug naar kantoor met testen?

Deze vraag en andere vragen over het testen worden ons op dit moment veel gesteld.

Het antwoord is kort en krachtig.

Als werkgever kun je jouw werknemers niet verplichten om een sneltest te doen. Je hebt als werkgever de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Door bijvoorbeeld fysiek contact te beperken en het aanbieden van mondkapjes en sneltesten. Je mag als werkgever je werknemer echter niet dwingen een test te doen. Ook mag je jouw werknemer niet verplichten het testresultaat met jou als werkgever te delen.

Een werknemer beslist zelf wat er met zijn / haar lichaam gebeurt. Het verplichten van een test is inbreuk op de lichamelijke integriteit. Het is in strijd met de grondwet.

Testen als veiligheidsmaatregel op de werkvloer

Als je een werknemer niet mag verplichten om te testen, dan is dat natuurlijk problematisch als je het testen als veiligheidsmaatregel wilt invoeren voor beperkte terugkeer op de werkvloer. Immers, als de ene helft wel, en de andere helft niet test, dan vermijd je daarmee geen verspreiding. Ben je dan weer terug bij af?

Je kunt je werknemers de keuze laten: ofwel testen, testresultaat met de werkgever delen en de mogelijkheid om beperkt terug te keren naar kantoor. Ofwel niet laten testen en/of resultaat niet delen en thuiswerken. Natuurlijk is hier een en ander op af te dingen. Want is de keuze om wel of niet te testen en het resultaat te delen wel helemaal vrij. Nee, natuurlijk niet. Als je als werknemer terug wilt naar kantoor, dan moet je wel. Dit lijkt gerechtvaardigd, zeker als je de reden om dit zo te doen in aanmerking neemt: het zorgen voor mensen die er mentaal aan onderdoor gaan.

 

Verantwoording bij werknemers

Een goed alternatief waarbij je je werknemers niet verplicht om te testen en ook niet verplicht om de uitslag te delen, is om iedere werknemer die graag op kantoor wil werken, een aantal zelftests toe te sturen. Je verzoekt als werkgever dan aan jouw werknemer om twee maal per week preventief te testen. Of om vlak voordat hij of zij naar kantoor komt, te testen. Bij een positieve test vraagt de werkgever dan natuurlijk om thuis te blijven (werken). Op deze manier is het de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer om wel of niet aan het verzoek van de werkgever te voldoen. De meeste werknemers kunnen die verantwoordelijkheid wel aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Neem contact met ons op
Bekijk hoe we werken

Deel dit verhaal, kies je kanaal!